perjantai 6. tammikuuta 2012

Loppiainen - kolmen kuninkaan juhla

Viime vuonna sain ensimmäisen kerran maistella maukasta Galette des Rois-kakkua loppiaisen kunniaksi.

Tänä vuonna uusin Suomen Kuvalehti kertoo meille tästä perinteestä hauskassa artikkelissa, jonka voitte lukea täältä. Artikkeli valottaa juhlapyhän tarinaa ja lopulta jokainen voi itse leipoa loppiaisen kunniaksi galettte des rois-kakun SK:n ohjeella.

Vuosi sitten blogiani seuranneet muistavat ehkä, että kakkuun piilotetaan pieni yllätys, yleensä raha tai pikkuruinen posliiniesine. Se, kenen palasta tämä pieni yllätys löytyy, saa pitää kruunua ja valita itselleen kuninkaan tai kuningattaren. Kakun kanssa kuuluu juoda tietysti kuplivaa, joten arvata saattaa, että omaksuin perinteen hyvin äkkiä!

SK:n kakkuohje kuuluu seuraavasti:

Kuva suomenkuvalehti.fi


Loppiaiskakku eli "karppaajan painajainen"


500 g valmista voitaikinaa
Täyte:125 g voita125 g mantelimassaa2 dl tomusokeria1 kananmunaa1,5 rkl maissijauhoakahvinpapu tai manteli (bloggaajan huom. Belgiassa laitettiin kolikko tai pieni posliiniesine)
"Kaaviloi taikinasta kaksi noin 30 cm:n kokoista pyöreää levyä, joista toinen on hiukan suurempi. Nosta pienempi pohjalevyksi pellille leivinpaperin päälle.
Sekoita täytteen ainekset koneella ja säästä vähän munaa voitelua varten. Levitä täyte levylle mutta jätä reunoilta noin 3 cm tyhjäksi. Sujauta täytteeseen papu tai manteli. Taivuta pohjalevyn reunaa pystyyn noin 1,5 cm, nosta päälle kansilevy ja taita sen reunat tortun alle. Painele reuna tiiviiksi haarukalla, jotta täyte pysyy uunissa tortun sisällä eikä valu pellille. Pidä viileässä puoli tuntia ennen paistamista.
Voitele torttu munalla, viillä pintaan kevyt ristikkokuvio terävällä veitsellä niin ettei taikina puhkea. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria. Korista pahvikruunulla. Tarjoa samppanjan kera, jos sitä on uudelta vuodelta jäänyt. Myös espresso käy hyvin."


Viime vuonna kakkumme tuli paikallisesta leipomosta (niitä on jo ikävä!) ja näytti tältä. Kruunuksi oli päätynyt Narnia-elokuvan mainoskruunu :DTänä vuonna juhlistamme loppiaista pölkkykakulla, joka on variaatio perinteisestä ranskalaisesta jouluhalosta. Bongasin ohjeen äidin paksusta reseptikansiosta, josta jouluhalkoreseptin vierestä löytyi suomalainen muunnelma, marsipaanilla päällystetty koivupölkky. Se odottaa jo jääkaapissa koristelua, ehkä illalla saatte nähdä millainen halosta tuli!

Oikein hyvää loppiaista kaikille! Muistakaahan viedä ne kuuset ulos, kuten laulun viimeisessä säkeistössä ohjeistetaan!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Thank you for commenting! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...