tiistai 20. joulukuuta 2011

Imelletty perunalaatikko / Joulu 2011

Nyt se on tehty! Ensimmäistä kertaa elämässäni kokeilin imellettyä perunalaatikkoa, yhtä joulun suosikkiani, ja sehän melkein onnistui! Minulle oli tolkutettu monesta lähteestä, että perunalaatikon tekeminen EI ole helppoa ja että se on kovin vaikea saada onnistumaan, joten pakkohan sitä oli päästä kokeilemaan.

Valmistin laatikot kahta reseptiä ja monen monta sukulaisen ja tuttavan neuvoa yhdistelemällä. Äitini on säästänyt lehtien vanhjoja joulureseptejä ja -reseptiliitteitä kansioon, josta löytyi myös aarre vuodelta 1984, K-kaupan Väiskin jouluvinkit! Ohjetta on selkeästi käytetty ahkeraan, koska paperi on kellastunutta ja kulunutta, tarhoineen päivineen!




Surffailin myös internetin arkistoissa ja löysin tämän sopivalta vaikuttavan Kotilieden ohjeen.

Lopullinen perunalaatikkon ohje À la Petra menee jotakuinkin näin:

* n. kilo perunoita, ostin punaisia Rosamunda-perunoita 1,2 kg
* 1 dl vehnäjauhoja
* 5 dl maitoa (punaista!)
* 50 g voita
* muskottipähkinäjauhetta
* suolaa

* foliovuokia kansineen
* aikaa
* kokkailun ja puuhastelun iloa!

* uuni imellytyksessä 50 astetta, valmistuksessa 150-175 astetta.




Keitä perunat pehmeiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Säästä osa keitinvedestä! Kuori perunat ja soseuta nuijalla ja sauvasekoittimella. Sekoita perunasurvoksen joukkoon vehnäjauhot ja sopivasti perunoiden keitinvettä, jotta seoksesta tulee notkeahkoa. (Tässä vaiheessa seoksen ei tarvitse vielä olla löysää - maito lisätään vasta imellytyksen jälkeen!)

Laita perunasurvos 50 asteiseen uuniin imeltymään n. viideksi tunniksi. Sekoita välillä ja maista! Uunissa seos tummenee ja makeutuu hieman. Tästä vaiheesta en tajunnut ottaa kuvaa kun vahdin niin innoissani imellytysprosessia :D

Kun perunaseos on imeltynyt, lisää joukkoon voisula, maito, suola ja muskottipähkinä. Tässä vaiheessa perunamössöstä saa tulla löysää: 5 dl maitoa oli juuri sopiva määrä 1,2 kg perunoille. Kaada seos voideltuihin (folio)vuokiin mutta jätä vuokiin reilusti tilaa, sose kiehuu uunissa. Pieniä foliovuokia pidin uunissa n. 160 asteessa pari tuntia, isot ja syvät astiat tarvitsevat reilusti enemmän aikaa! Valmiit laatikot ovat kauniin kullanruskeita, comme ça:


Photo & Video Sharing by SmugMug


Laitoin soseen joukkoon aika reilusti = puolitoista tlk muskottipähkinää, koska pidän sen mausta. Sokeria tai siirappia en sekaan lisännyt, koska en halunnut laatikoista liian makeita, minusta peruna on kuitenkin suolainen ruoka! :D Aloittelijan tuurilla laatikot onnistuivat yli odotusten, hurraa!


Photo & Video Sharing by SmugMug


Kun laatikot paistuivat uunissa, teimme myös glögitryffelit jääkaappiin jäähtymään. Sen kokeilun tuloksista myöhemmin, mutta voin jo mainita, että tryffeli"taikina" maistui aivan ihanalta! Glögisuklaa...mmmm!







5 kommenttia:

  1. Ser fint ut! Även om jag inte är särskilt förtjust i potatislåda. Min favorit är nog kålrotsråda :)

    VastaaPoista
  2. Jätte duktig du är! Det ser ju läckert ut. Nam! Har jag inte fatt pa länge! Kramis.

    VastaaPoista
  3. Amanda, det lyckades väldigt bra! Min favorit, kålrotslåda tycker jag sen inte så mycket om... :)

    Sofia, tack! Beginner's luck tror jag... :D

    3 dagar kvar till julafton, hurra! Julkram till er båda! :)

    VastaaPoista
  4. Oj, nästan så att jag vill prova! jag har tänkt göra morotslåda idag, det är min favorit på julbordet.

    Btw, enligt din feed bor jag tydligen i pontedera, italy?? Pontedera ligger about 40 km härifrån, konstigt, trodde att den var mera korrekt än så??

    VastaaPoista
  5. Mmm... morotslåda är också jättegott men det får jag inte laga i år då mamma redan hunnit göra det! Det är liksom hennes bravur.

    Och den där feeden... vet inte riktigt hur den räknar ut varifrån folk kommer men har också märkt att den inte är så korrekt... Tycker bara det är lite skoj att få veta varifrån folk surfar in till min blogg :)

    Lycka till Marina med morotslådan, det blir säkert gott! Och god jul vännen! Stor kram!! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for commenting! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...