maanantai 5. joulukuuta 2011

Sinterklaas is coming to town!

Tänä iltana belgialaisia lapsia jännittää: mitä mahtaakaan löytyä kengästä huomenaamulla!
Tämä kaksikko jakaa nimittäin 6.12. lahjoja kilteille lapsille.

Kuva:Wikipedia

Belgiassa vietetään siis tänään 6.12. Sinterklaasin päivää, jolloin Sinterklaas eli Saint Nicolas ja Zwarte Piet ilahduttavat lapsia lahjoin. St. Nicolashan oli alun perin lapsien suojelupyhimys, josta vuosisatojen saatossa ja kulttuurien sekoittuessa on muokkautunut mm. meidänkin tuntema (coca-cola) joulupukki. Huomaatteko yhtäläisyydet?

Belgiassa Sinterklaas on selkeästi tunnetumpi kuin meidän Joulupukkimme, ja belgialaislapset saavat siis ensimmäiset joululahjansa jo huomenna. Joulupäivänä lahjoja vaihdetaan myös, mutta silloin niitä ei tuo mikään erityinen satuolento ;) Sinterklaas saapuu lasten luo yleensä hevosella, jolle jätetään takan eteen asetettuun kenkään porkkanoita ja sokeripaloja. Kengät asetetaan takan eteen, jotta Sinterklaasin ja Zwarte Pietin olisi ne helpompi toimittaa perille savupiipun kautta.


Kuvat: Pinterest.com

Zwarte Piet on Sinterklaasin apuri, joka jakaa lahjat savupiipusta ja jonka esittäjä on aina "blackface" eli karrikoidusti tummaihoiseksi meikattu mies. Zwarte Pietin tummaa ulkonäköä selitetään nykyään savupiipun noen aiheuttamaksi mutta alun perin Piet oli joko espanjalainen (mauri-)palvelija tai St. Nicolas'n vapauttama orja. Ja kyllä vain, Zwarte Piet on täällä edelleen poliittisesti korrekti!

Sinterklaasin tarina on mielenkiintoinen ja hahmon historia pitkä. Olen aivan haltioitunut tästä hauskasta juhlapyhästä ja olenkin kysellyt tutuilta useaan otteeseen juhlan taustoista. Parhain tietolähde on silti ollut internet, koska harva osaa selittää mm. miksi Sinterklaas tulee höyrylaivalla Espanjasta. Tosin enpä minäkään osaa sanoa, miksi meidän joulupukkimme tulee juuri Korvatunturilta...

No, nyt on kuitenkin huomista (kirjoitan tätä vielä maanantain puolella) varten Sinterklaas-suklaat ostettu, ja törmäsinpä minäkin ihka oikeaan St. Nicolasiin Neuhausilla! Siellä hän istui nurkassa hienossa asussaan ja piispan hattu päässään, ja jakoi herkkuja lapsille. Minuun iski tosin ujous, enkä uskaltanut mennä juttelemaan Herra Sinterklaasille.... niin hieno ilmestys hän oli ja niin äimistynyt olin tästä omituisesta tapaamisesta suklaakaupassa.

Lopuksi täytyy vielä mainita, että mielestäni juuri tämä toisiin kulttuureihin ja toisten tapoihin ja perinteisiin tutustuminen on parasta matkailussa!

Joten oikein hyvää St. Nicolasin päivää belgialaisille ;) ja ihanaa itsenäisyyspäivää Suomeen!

2 kommenttia:

 1. Täällä Hollannissa Sinterklaas on myös ehdottomasti isompi juhlan aihe kuin joulu ja juhlinnat alkavat jo marraskuun puolella. Ja 5. päivä joulukuuta jaetaan lahjat täällä.

  Ja kieltämättä suomalaisena on ollut vähän ihmettelemistä Zwarte Pieteissä, savupiipusta kuulemma juu tulevat, mutta kuinkas selität afrohiukset, punaiset huulet ja kultaiset korvakorut? ;)

  Syödäänkös sielläkin kruidnoteneita ja suklaakirjaimia?

  VastaaPoista
 2. Hassua, miten tuo juhlinta on eri päivinä naapurimaissa! Täällä en myöskään ole huomannut sellaista "Sinterklaas saapuu kaupunkiin"-juhlintaa, mutta silti Sinterklaas on isompi juhla kuin joulu.

  Täällä taitaa olla suurimmat hitit erilaiset suklaahahmot ja marsipaanista muotoillut hedelmät, noihin kruidnoteneihin en ole vielä törmännyt, ne taitaa siis olla hollantilainen juttu!

  Itselleni ostin suklaisen Sinterklaasin ja valkosuklaisen pöllön lahjaksi :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for commenting! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...