perjantai 11. helmikuuta 2011

Mietteitä Brysselistä ja Belgiasta

ajusin, että en ole ollenkaan laittanut ylös ensimmäisiä vaikutelmia ja mietteitäni Brysselistä ja Belgiasta! Nyt se asia korjataan.

Ensinnäkin voisin kommentoida joitakin yleisiä ennakkoluuloja ja olettamuksia.

Joo, täällä on paljon pukumiehiä ja -naisia ja toimistorakennuksia. Toisaalta suurin osa näistä rakennuksista (ja pukukansasta) liikkuu EU-alueella eli linjalla Schumann-Trône. Toisaalta taas päämajoja ja -konttoreita on pitkin kaupunkia, joten businessväkeä ei juuri pääse karkuun.

Ei, Bryssel ei ole tylsä eikä harmaa kaupunki. Keskustassa on ihan yhtä hienoja ja kauniita rakennuksia ja kirkkoja kuin muissakin keski-Euroopan kaupungeissa. Ja niin, se Manneken Pis on pieni patsas/suihkukaivo pissaavasta pojasta... ei se sen erikoisempi ole, ihan hauska nähtävyys. Epämääräisempi taasen on ranskispaikka nimeltä Manneken Frites, jonka logona on... no, katsokaa itse. Että bon apetit vaan!Joo, täällä juodaan olutta ja olutlaatuja on miljoona erilaista. Oluen ystäville kerrottakoon, että se on myös suht halpaa. Jos haluatte maistaa yhtä belgialaista erikoisuutta, ostakaa Cittarista Kriekiä. (Cittari - you can't go wrong! :D)

Mitä muuta Belgia ja Bryssel sitten on kuin virkamiehiä, ranskalaisia perunoita ja olutta?

No, ainakin maa ilman hallitusta. Flaamit, hollanninkielinen väestö ja wallonit, ranskankielinen väestö taistelevat edelleen tavasta, jolla maata pitäisi johtaa. Maa on tällä hetkellä ollut ilman hallitusta jo hyvän tovin (tänään pitäisi olla päivä 243) ja Irakin ennätystä hätyytellään kovaa vauhtia. Jos hallitusta ei ole muodostettu 17. päivään mennessä, Belgiasta tulee ennätyksenhaltija tässä hieman kyseenalaisessa lajissa. Arjessa tämä ei näy juuri ollenkaan ja ihmiset näyttävät puuhastelevan omiaan tavalliseen malliin.

Täällä ihmiset myös rakastavat hyvää ruokaa ja leivonnaisiaan. Ravintoloita on joka lähtöön ja ruoka on suht halpaa. Melkein joka kadunkulmassa on leipomo tai konditoria, toinen suosikki on gauffres eli vohvelit.


Tuommoisen saa 1,80€:lla kioskista. Se on siis lämmin ja rapea makea vohveli, joka pitää shoppailijan nälän loitolla ;)

Ravintoloista muuten vielä sen verran, että on aivan normaalia, että koko perhe lähtee ulos syömään - tämä tapahtuu aikaisintaan klo 19 illalla. Vanhemmat voivat myös nauttia lasin viiniä ruoan kanssa eikä kukaan mulkoile omituisesti. Täällä lapset myös käyttäytyvät huomattavasti paremmin ravintoloissa.... Baareissa ja pubeissa voi olla myös perheen vuvve mukana. Tänään kävimme after workilla London Calling-nimisessä kuppilassa, jonka omistajalla oli aivan hurmaava vanha musta labbis toivottamassa vieraat tervetulleiksi.

Brysseliä leimaa myös kansainvälisyys. Täällä on varmasti sataa eri kansallisuutta ja metrossa todella kuulee maailman kaikkia kieliä. Toisaalta kaupungin työttömyys lähentelee jotain 20 %-luokkaa eivätkä kaikki ole hyvin toimeentulevia virkamiehiä. Täällä on kodittomia ja kerjäläisiä todella paljon. Tämä on mulle henkilökohtaisesti tosi rankka aihe enkä varmasti koskaan tule tottumaan heihin kadunkulmissa ja metrossa. Pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta tulleena ei voi ymmärtää, ettei maa pidä huolta omistaan. Toisaalta ymmärrän, että lähtökohdat ovat aivan erilaiset (esim. maahanmuuttopolitiikka, sosiaaliturva jne.) mutta raskaalta se silti tuntuu.

Työhöni liittyen pitää mainita, että Brysselissä tapahtuu koko ajan todella paljon. Konsertteja, näyttelyjä, you name it, kulttuuria riittää. Yhtenä tavoitteenani onkin tutustua mulle hieman vieraampiin taiteenlajeihin, kuten nyt sirkukseen ja tanssiin. Ensi viikonloppuna on luvassa Crossroads-festivaali: sirkusta.

Entä sitten ihmiset täällä? Kuten sanoin niin eri kansallisuuksia riittää. Siksi uskonkin, että belgialaiset ovat paljon avoimempia kuin esimerkiksi tylyn maineessa olevat ranskalaiset. Täällä puhutaan kyllä englantia jos turisti ei ranskaa osaa. (flaamit puhuvat sitä paljon mielummin kuin ranskaa, esim. minulle sähköliittymän myynyt asiakaspalvelija vaikutti lähinnä helpottuneelta kun kysyin puhuuko hän englantia) Täällä on myös totuttu eri maista tuleviin ihmisiin ja siihen, että aina ei yhteistä kieltä löydy.

Apua, tästä tulikin oikein perjantai-illan tilitys ja oksensin nyt päällimmäiset ajatukseni tähän... Onnea, jos jaksoit loppuun asti ;)

Ajoo, för mina åbovänner: Här betyder BD något helt annat än det vi är vana vid! BD = bande dessinée = tecknad serie, ses som en del av litteratur faktiskt, inte bildkonst. Här uppe ser ni Le Chat (Katten), en mycket viktig filur som ofta ger kommentarer på aktuella politiska händelser och leker med ord, något som les francophones, de franskspråkiga tycker är jätteroligt. Om man vill lära sig franska och något om Belgien lönar det sig att bekanta sig med Katten.ps. olen huono ihminen, kuvat Google-kuvahausta... kiitos kaikille lainanneille tahoille, joita en jaksanut mainita....

pps. nämähän ovat nyt kovin pintapuolisia mietteitä ja mielipiteitäni tähän mennessä koetusta, että lukekaa se mielessä pitäen.

2 kommenttia:

  1. Intressant - jag kan skriva under på alla dina iakttagelser! Har sett det där katt-huset en gång men minns inte var?

    VastaaPoista
  2. Nära Grand Place finns det många hus med BD på väggarna men katt-huset vet jag faktiskt inte var det ligger, har bara sett bilden...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi! Thank you for commenting! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...