tiistai 26. tammikuuta 2010

Pakettiin vai ei?

Luen välillä Iltasanomien 100 maata-blogia ja viime aikoina siellä on keskusteltu aika kiivaastikin aiheesta pakettimatkailu vs. reppureissaus - teema, jota itsekin olen pohtinut viime vuosien matkojen kantilta. Eilen sitten Subilla alkoi ohjelma Matkaoppaat, joka seuraa suomalaisten matkaoppaiden työtä Turkin Alanyassa...

Itse olen ollut pakettimatkalla tasan kaksi kertaa; joskus vuoden -97 tienoilla Gran Kanarialla ja 2008 Thaimaan Phuketissa. Ensimmäisestä matkasta en juuri muista muuta kuin, että lentokoneessa oli kylmä ja pikkuvauvan parkuminen ärsytti, ja että paikan päällä kuuli melkein pelkästään suomea. Päätin jo silloin 12 vuotiaana, etten halua Kanarialle uudestaan.

Phuketiin lähdimme taas lepolomalle suht rankan syksyn jälkeen. Oli aivan ihana maata rannalla aurinkovarjon alla ja käydä välillä meressä uimassa. Kaupustelijatkaan eivät ärsyttäneet, lähinnä nauratti "hello doughnut, hello parachute"-kommentit. Tottakai turisteja oli enemmän kuin paikallisia ja rantakaupoissa oli kallista, mutta koska olin jotenkin varautunut siihen, se ei haitannut. En myöskään kaivannut sen suurempaa seikkailua, koska olin kerta kaikkiaan niin väsynyt.

Nyt kun eilen katsoin matkaopas-ohjelmaa alkoi kyllä ahdistaa. Ei vaikuttanut matkaoppaan työ kovin hohdokkaalta ja suomalaisista sai taas aika mielenkiintoisen kuvan. (tosin eipä suomalaiset olleet ainoita toilailijoita...) En ymmärrä miksi lähteä dokaamaan ulkomaille kun samaa voi tehdä Suomessa halvemmalla. Eikö ulkomaanmatkojen tarkoituksena kuitenkin ole nähdä jotain uutta, ehkäpä oppiakin jotain uutta?

Viime joulukuinen Phuketin-matka oli mulle pehmeä lasku Thaimaahan, jotenkin helppo tapa tutustua uuteen ympäristöön pakettimatkan turvin; ei tarvinnut miettiä lentoja, kuljetuksia, hotelleja... Kehtaan myöskin myöntää, että olen mukavuudenhaluinen enkä välttämättä halua asua missä tahansa loukossa ja kutsua sitä elämykseksi. Siksi en täysin tyrmää pakettimatkailua - makunsa kullakin. Kaikilla ei ole halua lähteä seikkailemaan pitkin maaseutua vaan haluavat vain vaihtaa maisemaa, rentoutua ja napata sitä brunaa, jota Suomessa on hieman vaikea saada kesälläkään. Silti en vaan voi ymmärtää älytöntä dokaamista ja räyhäämistä - missä idea?!

Nyt tulevana talvena 2010 haluan kuitenkin nähdä enemmän Thaimaata ja ehkäpä myös sen naapurimaita, ja siihen ei pakettimatka nyt kelpaa. Haluan myös laittaa oman mukavuusalueeni testiin ja tähän ehkä sopisikin erään matkatoimiston slogan Go before it's too late.Kuva Phuketin viikonloppumarkkinoilta. Pakettimatkaltakin voi löytää hieman paikallista väriä - ei tuolla kovin montaa turistia tullut vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Thank you for commenting! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...